Resa till Stjärnsund

Inspirerade av föreningens arbete med grönytorna var vi 19 personer från Nyköping som nyligen besökte den vackra bruksorten Stjärnsund i södra Dalarna. Detta  för att hos Föreningen Permakultur få inspiration, kunskap och ett nytt sätt att tänka för en hållbar och långsiktig odling.

Några kom redan under lördagen för att gå på marknaden i byn med hantverk och lokala produkter i strålande sommarväder. På kvällen åt vi middag tillsammans på restaurangen vid bryggan, där sjön Gryckens egen turbåt Elise II ligger förtöjd. Det blev trevlig samvaro i goda grannars lag.

På söndagen anslöt resten av gänget för rundvandring och visning i trädgården vid kursgården och vandrarhemmet Fridhem. Martin med rötter på Tjuvholmen berättade engagerat och kunnigt om hållbar odling, alternativa odlingsmetoder och grunderna i permakultur med mera. I parken finns många träd och växter med ätliga nötter och frukter, som hassel, valnöt, mullbär, häggmispel, aronia med flera. Hans kompis David visade grönsaksodlingarna och resultat av utbildningar och kurser som hållits där. Föreningens bibliotek, med litteratur om permakultur är inrymt i en trävagn på hjul och i en annan vagn säljs föreningens grönsaker på marknaden i byn.

Lunchen, en smakrik indisk gryta med råvaror från trädgården, serverades i uteköket, innan vi åkte vidare till Puttmyra skogsträdgård. Philipp gav oss en mycket intressant visning av odling av olika träd och växter på en gammal gräsklädd åkermark. Vi lärde oss mycket om olika mikroklimat, betydelsen av att hålla gräset borta, plantera täckväxter under träden och vikten av vattning och gödsling och mycket mer. Flera av oss köpte med spännande växter till våra egna odlingar hemma och boken Fleråriga grönsaker som han Philipp skrivit tillsammans med andra. Dagen avslutades med fika på ekocaféet i närheten innan vi mycket nöjda och upprymda skildes åt för resa hemåt.

Det var ett mycket inspirerande och givande besök där vi alla fick ny kunskap och många idéer från kunniga och engagerade entusiaster som lever som de lär och villigt delar med sig av sina erfarenheter och kunskaper.

Nu är vi redo att dela med oss av det vi lärt oss i det fortsatta arbetet att, tillsammans med alla andra på våra holmar, utveckla vårt område.

Det blev en mycket lyckad och trevlig resa där vi dessutom lärde känna våra grannar lite närmare.

Stefan Gustafsson

Om Stefan Gustafsson

Är sekreterare och webbmaster i En och Tjuvholmens stugförening i Nyköping.
Det här inlägget postades i Aktiviteter. Bokmärk permalänken.