78 år i röda stugan på Vasstigen 2

På våren 1943 började min pappa bygga min sommarstuga ute på Enholmen.

Efter kontakt med Domänverket fick han, Alvar Björklund och John Pettersson, Irmas pappa Lottas morfar, samt Sven Granath, dela upp och arrendera en holme i kohagen. Utan bil och bilväg lånade han häst och vagn av bonden på Rosenkälla gård och körde själv ut de första lassen med virke och övrigt material resten tog han på cykeln. Tomten hägnades in med taggtråd för att korna skulle hållas utanför. Korna som betade i hagen kom från Kungsladugården. De gick Storgatan – Fågelbovägen, ut på våren för sommarbete en söndagsmorgon kl. 03.00. Spännande att få gå upp och titta i fönstret eftersom vi bodde på Ringvägen.

Vår första sommar var 1944. Mamma gick ut med barnvagn där min syster Inger fyra månader låg och jag som skulle fylla tre år satt på en bräda ovanpå. Vi var inte in till stan på hela 12 veckor. Pappa handlade och hämtade mjölken vid ladugården.

Eftersom korna löpte fritt fanns grind som vaktades av oss barn vid Qvitten. Ibland kunde man får en slant. Bland korna fanns också tre till fyra hästar. Deras nöje var att jaga kor runt tomterna hos oss och då fick de fart så det dunkade i marken.

Ängarna var så välbetade att grabbarna som bodde i Anders Erikssons hus kunde krita en badmintonplan mellan vår och Jimmys tomt. Smultron, hallon och champinjoner fanns det gott om i hagarna.

El och vatten saknades från början, vatten hämtades vid pumpen på Tjyvholmen med ok och hinkar. Stigen gick över berget vid Sören. Maten lagades på spritkök, först med en sedan med två lågor. Vedspisen var nödvändig när man skulle baka. Vi hade en koklåda där potatiskastrullen fick stå och efterkoka medan övrig mat stektes på spritkök. Koklådan var av tjock wellpapp med lock. Vi förvarade mat i jordkällaren under granen och i ”lilla-källaren” under huset. Ljuskällorna var stearinljus och fotogenlampor.

Vi badade nere vid båtberget där våra pappor krattade och slog vass. Under allt ”bråte” fanns faktiskt sandbotten.

Nu efter 78 somrar åker jag hem till Eskilstuna med många minnen. Jag vill tacka för alla fina somrar jag fått tillbringa här med pappa Alvar, mamma Tyra och syster Inger. På senare år med dotter Hanna och barnbarnet Jennifer (Tyra). Många aktiviteter under åren som barn och senare engagerad i föreningens verksamhet. Midsommar, musik och lekar, bakade kakor och klädde midsommarstång, loppmarknad och kafferep, sång både här och vid sjungande stenarna i Svärta. Sist men inte minst alla stadsvandringar med Assar.

Glad att lämna Enholmen när jag ser hur väl man tar hand om naturen. Jimmy har blivit en spindel i nätet bland andra djurupplevelser som jag tar med mig. Rådjur, harar och grävlingar. Huggorm och ekorrar har varit inne på besök, fåglar stora och små, skönsjungande och kraxande, i träden. Sista äventyret blev havsörnen som tog en hare i rondellen.

Slutligen; ta väl hand om varandra, tänker på er och till våren kanske jag kommer förbi vid tillfälle.

Gertrud Hellgren (september 2021)