Nya vattenmätare – mer infomation

Vattenföreningen för åretruntvattnet har fått hem de nya vattenmätarna som ska installeras i våra fastigheter. Syftet är att ersätta de gamla vattenmätarna och att lättare kunna läsa av förbrukningen.

Föreningen har kontakt med en VVS-firma som sköter installationen på ett fackmannamässigt sätt för att garanti och försäkring ska gälla. Arbetet börjar med en installation på Enholmen, tisdagen den 14/2, för att se om det fungerar smidigt. Efter utvärdering kommer datum att bokas för installation i olika områden, cirka 15 fastigheter per tillfälle. Detta för att VVS-firman ska kunna ge så bra pris som möjligt på installationen.

Fastighetsägaren ska se till att det är väl förberett för att montera mätaren, att det är öppet och bortplockat vid den gamla mätaren.

Det är svårt att ge ett fast pris på montaget, eftersom det beror på hur mycket jobb VVS-firman får med mätaren i respektive fastighet. Firman har beräknat att det tar det ca en halvtimme om det finns montagebygel och avstängningar som krävs för att mätaren ska vara fackmannamässigt installerad.

Kostnaderna fördelas på följande sätt:

  • Vattenföreningen står för den första mätaren.
  • Behöver fastigheten mer än en mätare står fastighetsägaren för den, 1900 kr.
  • Fastighetsägaren står för installationen och kan då ha möjlighet att göra rotavdrag.
  • Fastighetsägaren står även för montagebygel med avstängningar om den saknas.

För eventuellt rot-avdrag behöver VVS-firman följande uppgifter nedskrivna på ett papper till montören:

Fastighetsbeteckning, gatuadress, vem som ska göra avdraget med dennes personnummer, samt fakturaadress och mejladress om fakturan ska sändas via mejl.

Vid mätarbytet läser VVS-firman av den gamla mätarställningen och läser in mätarkoden som kopplas till respektive fastighet.

När systemet är igång kommer vattenföreningen att göra avläsningen och skicka faktura på vattenförbrukningen till var och en.

Tony Jönsson
Tjuvholmsvägens vattenförening

Om Stefan Gustafsson

Är sekreterare och webbmaster i En och Tjuvholmens stugförening i Nyköping.
Det här inlägget postades i Vattenföreningen året-runt. Bokmärk permalänken.